Read our story


BUDI MAINSTREAM

‘Mainstream’ i ‘support’ dvije su riječi iz engleskog govornog područja koje su dio naziva naše male kreativne radionice, naše tvrtke. Mnogi su nam postavili pitanje zašto baš taj naziv, a mi svaki put ‘ispalimo’ na prvu – ako želiš biti ‘mainstream’ treba ti podrška (support). Vjerujemo da smo Vam u uvodu objasnili mnogo toga, ali sigurni smo da puno ljudi nije shvatilo pojam ‘mainstream’ na način kao što ga shvaćamo mi, na način zbog kojeg smo se vezali za njega kao termin koji će obilježiti našu poslovnu priču.

 

Popularna digitalna enciklopedija Wikipedija za ‘mainstream’ kaže ovako: Glavna struja ili anglicizam ‘mainstream’ je izraz koji označava mišljenje ili svjetonazor koji dijeli većina stanovnika nekog područja, zajednice, kulture ili države. Gotovo je usporediva s pojmom popularne kulture. U užem smislu se pod time podrazumijeva kultura koja se temelji na srednjostrujaškim mišljenjima, odnosno koja je namijenjena srednjostrujaškoj publici. Kao njena suprotnost se navodi kontrakultura ili supkulture.

 

Pojam ‘mainstream’ stigao je iz engleskog govornog područja, a na engleskom znači ‘glavna struja’, ‘matični tok’.

 

Sve češće čujemo kako je nešto jednostavno ‘mainstream’ toga i toga. U „Novom riječniku stranih riječi“ Bratoljuba Klaića stoji da je ‘mainstream’ najčešće prihvaćen način mišljenja ili djelovanja. ‘Mainstream’ je i ono što je pristupačno publici, što ima dobru prođu, što je u modi. Prema Anić-Goldsteinovom „Rječniku stranih riječi“, ‘mainstream’ u glazbenom smislu je umjerena struja u jazzu i pop glazbi, dopadljiva širem krugu slušatelja. U „Hrvatskom enciklopedijskom rječniku“ navode i pojam ‘rock-mainstream’. ‘Mainstream’ je izraz koji u najširem smislu označava mišljenje, svjetonazor koji dijeli većina građana nekog područja, zajednice, kulture, države pa i šire. Pojam ‘mainstream’ u užem smislu riječi podrazumijeva kulturu koja je utemeljena na onom ‘strednjostrujaškom’ mišljenju. Ona je zapravo usmjerena onoj publici koja pripada srednjoj struji, a ugrožena je s lijeva ili s desna.

 

Izrazom ‘mainstream media’ u engleskome se označavaju masovni mediji koji odražavaju prevladavajuća mišljenja, utjecaje i aktivnosti nasuprot onih medija koji su označeni izrazom ‘alternative media’ i koji mogu uključivati sadržaj koji nije u skladu s prevladavajućim pogledima.

 

Nakon ovog stručnog i ‘rječitog’ uvoda, pravo je vrijeme da Vas prekinemo zamarati s teorijom i da Vam pojasnimo kako da Vi i Vaša tvrtka postanete dio ‘mainstreama’. Naravno, najlakše je reći  – obratite se nama i problem je riješen. Bitna je i predigra! Naše mišljenje je da u svakom području postoji ‘mainstream’. Manifestacije, glazbeni izvođači, Vaši brandovi i Vaše tvrtke također mogu biti ‘mainstream’ – samo je bitno shvatiti to tako, te raditi na tome svakodnevno uz potpunu podršku u svim granama koje su postavljene kao osnovni preduvjeti pri ulasku u toliko spominjano ‘mainstream područje’.